bijzonder

groen

genieten

Tuin van het jaar

In 2008 vond bij Paleis 't Loo te Apeldoorn, de Tuin van het jaarverkiezing plaats.
Deze landelijke tuinenwedstrijd werd georganiseerd door het Landelijke Hoveniers Informatie Centrum.

Van der Loo Hoveniers was prijswinnaar in de categorie 350 - 500 m2 tuinoppervlakte.

Beoordelingscriteria in deze wedstrijd waren o.a.:

Ontwerp, creativiteit, originaliteit, aansluiting op huis en omgeving, ritme, harmonie, verhouding, toepassing van dode materialen en beplanting.

Aldus Eric van der Loo van Van der Loo Hoveniers: ‘’De tuin vormt een perfecte symbiose van hoge kwaliteit. Ik ben dan ook trots op ons behaalde resultaat. Het zegt iets over de kwaliteit en over de prestatie op het hoogste niveau’’.

Omschrijving/opdracht tuin

De wens van de eigenaren was een moderne en onderhoudsarme tuin.

Uitdaging

Lastig bij deze tuin was dat de opdrachtgevers enkele bestaande elementen wilde handhaven. Zoals een grote beukenhaag die in de tuin heel duidelijk aanwezig is en daardoor bepalend is voor het ontwerp.

Door het ontwerp van Van der Loo Hoveniers ontstaat een zeer ruimtelijke tuin. De donkere antracietkleur van het bestaande tegelterras komt terug in de grote 1 x 1 m tegels van leisteen. Bewust is er in het ontwerp gekozen voor een groter formaat tegel dan bij het bestaande terras omdat dit een rustiger beeld geeft. Hoewel een groot deel van de achtertuin uit verharding bestaat is dit niet storend. Behalve tegels bestaat de verharding ook uit houten vlonderdelen. Om het steenachtige deel te verzachten is het onderbroken met twee banen van hout.  

Bijzonder ontwerp

De vlonder achterin de tuin ligt 10 cm hoger dan de rest van de tuin. Hierdoor vormt deze een accent. Op de vlonder staan vier, speciaal vervaardigde rvs elementen op een rij; drie grote, vierkante plantenbakken gevuld met lavendel, onderbroken door een kubus van hetzelfde formaat. De kubus vormt een accent in de zichtlijn vanuit de woning. Deze kubus heeft, geplaatst tegen de bestaande beukenhaag,een rvs achterwand, net zoals de laatste plantenbak in de rij. Beide rvs-achterwanden worden ´s avonds uitgelicht door grondspots met energiezuinige led-verlichting. En ook de bestaande vijver, waar de nieuwe vlonder voor een klein deel overheen ligt,wordt ´s avonds fraai uitgelicht. Al met al een ideale leeftuin waarvan het onderhoud, dankzij de beperkte hoeveelheid beplanting,zelfs voor de drukbezette eigenaren goed te doen is.

Dit is wat wij noemen bijzonder groen genieten.